Any nou: Com aconseguir que els bons propòsits es converteixin en realitat
- Mireia Masip - Psicòloga
- Dec 30, 2019
- 5 min de lectura

Acostumo a dir als meus pacients que hem d’escoltar el que ens suggereixen les estacions de l’any, així com els altres cicles que tenim al voltant, i com ens afecten a la nostra vida quotidiana, al nostre món psicològic i emocional. D’aquesta manera, així com l’estiu és una època en la que ens és més propici mirar cap enfora, estar a l’exterior i volem distreure’ns i “desconnectar” del que ha sigut el nostre dia a dia durant la resta de l’any; l’hivern és una època que ens convida especialment a estar més a casa, amb els nostres, i a tenir més oportunitats per a mirar cap endins, a reflexionar i sobretot a escoltar-nos.
És també el moment en el que, aprofitant el final d’any, pot sorgir la necessitat o la voluntat de pensar ens els bons propòsits per l’any nou, allò que volem aconseguir o els objectius que ens marquem per la nova etapa. Considero que és una pràctica molt positiva, sempre i quan prèviament fem un bon balanç de l’any que hem viscut, del que hem fet, del que ens ha passat, de com hem estat i el què hem aconseguit. Representa un exercici molt saludable i beneficiós, i acostumo a animar als pacients a fer-la, sempre i quan sigui des d’un prisma sa, basat en el respecte cap a nosaltres mateixos, i no des de l’exigència o l’autoatac. Ha de servir per a la reflexió profunda de qui hem estat aquest any, de què és el que ens ha passat i com hem reaccionat a això. I aquí és on sorgeix el veritable tresor: la possibilitat que ens ofereix per a conèixe’ns millor a nosaltres mateixos, ja que una part important de com som ho podem veure observant les nostres reaccions a allò que ens ha passat, tant a nivell conductual, com emocional i fisiològic. Observant primer sense jutjar (desterrant els Hauria), acceptant que hem fet el que hem pogut amb les eines de les que hem disposat aquest any i acceptant que està bé així.
També proposo un exercici final previ a crear els propòsits per l’any següent, i que finalitza la “revisió” que fem de l’any anterior, que és el de la gratitud. Donar les gràcies per tot allò que sí que hem tingut, que sí que hem viscut, que sí que hem sentit. Ser prou conscients que el sol fet d’haver viscut aquest any ja ha estat un regal i sentir-ho de debò.
Un cop hem fet un balanç saludable, basat en el respecte, positiu i amb gratitud per l’any que ha passat, podem llavors centrar-nos en la tasca de reflexionar sobre els propòsits que ens posarem per l’any següent. Així doncs, de la mateixa manera que a consulta, quan comencem una teràpia, ens marquem uns objetius determinats, i “els treballem” perquè sigui més fàcil complir-los, us proposo una sèrie d’idees per tal de que els vostres propòsits d’any nou siguin el més adeqüats possibles:
1. Que siguin realistes
Això implica moltes coses, però algunes de les reflexions que ens hauríem de fer serien: el propòsit tal i com l’he plantejat, depèn totalment de mi aconseguir-lo? Amb el temps i/o recursos dels que disposo ara, hi puc arribar? Em cal algun pas previ? Perquè si ens plantegem algun objectiu (com per exemple trobar una feina en la que guanyi més diners) que no depèn exclusivament de nosaltres, ens podem trobar que no sabem per on començar i a més ens podem frustrar si no ho aconseguim en el plaç marcat.
2. Que siguin concrets Relacionat també amb el punt anterior, és important que els propòsits siguin el més concrets possibles. En aquest sentit serà millor proposar-me “dedicar 1h cada dia a buscar una nova feina” o “canviar l’snack de mig matí per una peça de fruita” que proposar-me trobar una feina nova o perdre pes.
3. Utilitzar coses que ens hagin quedat pendents l’any passat, però amb una reflexió
Que l’any nou és una nova oportunitat per tornar a començar ho sentim tots una mica, també influenciats per les campanyes publicitàries que ens venen que això és el que “toca” sentir, però està clar que el pas de desembre a gener no deixa de ser un canvi de mes més del calendari i que en altres cultures ni és ni aquell dia. Per tant, pensem en quines coses hem estat cercant, lluitant, desitjant l’any passat, i; atenció, aprofitem per a reformular-les de forma que ens siguin més fàcils d’aconseguir aquest any. Sigui perquè el plantejament no era el correcte, perquè necessitava d’un pas intermig, o perquè precisa d’algun recurs (també s’inclou el temps) del que no disposo.
4. Podem incloure algun propòsit relacional, però amb precaució
Pot ser un bon moment per plantejar-nos fer un canvi en alguna relació que tinguem, sigui en positiu (millorar la relació) o en el sentit de tallar definitivament alguna relació que no ens fa bé, però hem de tenir en compte els passos anteriors: sobretot plantejar el propòsit de forma que depengui només de nosaltres, de forma concreta i pensant en què ens cal per tal de poder complir amb aquest propòsit (potser necessito primer millorar la meva assertivitat per a poder gestionar millor una relació amb una persona concreta).
5. En passat, present i futur
També podem tenir en compte, perquè no, que els propòsits poden estar tant referits al passat, al present i al futur, però que sempre han d’estar formulats en aspectes basats en el present. És a dir, que un propòsit referit al passat, com pot ser passar pàgina d’algun episodi concret de la vida, ha d’estar formulat en conductes concretes que estiguin en el present (no enganxar-me als pensaments sobre això, fer un ritual de tancament, etc...). També podem fer propòsits referits al futur, però haurem de tenir en compte llavors quina part podem complir-la en el temps que ens marquem i quina representa l’objectiu final.
6. Basats en el propi criteri
Per últim, però molt important, és que els propòsits han de respondre, sempre, a una necessitat, motivació, desig, intern. I això sovint no és tant fàcil de detectar, tot i que caldria que ho fos. Procura respondre’t a la pregunta: això que em proposo, a qui beneficia? I procura fugir dels propòsits que poden venir imposats per tercers o per les mateixes pressions que ens exerceix la societat.
Per últim, us proposo que feu un petit exercici que els hi demano als meus pacients quan treballem amb els seus objectius de teràpia: escriviu cada propòsit en un paperet petit, doneu-li la volta, i a darrera, escriviu un petit pas que pogueu començar a fer ja per aconseguir aquest propòsit. Ha de ser alguna cosa que pràcticament ja estigueu fent però que encara no feu. I poseu-vos a caminar pel nou any. Recordeu que el més llarg dels trajectes també comença amb un pas..
Bon any i bons propòsits!
Kommentare